{{Message}}

Yvonne de Koter, Hoofd Verpleegkundige bij DiaPriva:
“Patiënten blijven bij ons onder behandeling terwijl Thuisziekenhuis Nederland ontzorgt”

Regelmatig verschuift er weer een stukje zorg richting de thuissituatie. Thuisziekenhuis Nederland helpt andere bedrijven en instanties dergelijke zorg te organiseren en coördineren. Zij levert de benodigde geneesmiddelen en apparatuur en biedt - indien nodig - bijbehorende gespecialiseerde verpleegkundige zorg. We vragen DiaPriva, het Amsterdamse centrum voor dialyse, naar hun ervaringen met deze samenwerking.

Reeds twee jaar werkt DiaPriva samen met Thuisziekenhuis Nederland op het moment van dit interview. En aan de glimlach van Hoofd Verpleegkundige Yvonne de Koter te zien met positief resultaat. “Het is goed om te zien hoe we samen op één lijn zitten”, bevestigt zij. “Onze dienstverleningsovereenkomst wordt regelmatig geëvalueerd en op kleine puntjes bijgestuurd. Je wilt dat patiënten alleen de voordelen merken van de organisatie die erachter zit. En dat lukt!”

Keuze voor de patiënt

DiaPriva is een zelfstandig behandelcentrum voor dialyse, gevestigd in het Amsterdamse Buitenveldert. Er werken ruim 55 mensen, voornamelijk verpleegkundigen. Zij houden zich bezig met de klassieke hemodialyse, waarbij het bloed meerdere keren per week door een machine wordt gepompt waaraan een kunstnier is bevestigd. De patiënt komt naar het centrum toe voor de behandeling, die in de regel 3 tot 6 uur duurt. Naast een ochtend- en een middag/avondshift is er een grote nachtafdeling, waar mensen 8 uur dialyse krijgen in een eigen slaapkamer binnen het behandelcentrum. Hier vindt zelfzorgdialyse plaats. Patiënten huren als het ware een kamer in het complex en regelen de rest zelf met behulp van de beschikbare apparatuur en onder controle van een verpleegkundige.

Zelfzorg thuis is de overtreffende trap van dit principe. Een uitbreiding van de service bij DiaPriva, die de meest zelfstandige patiënten nóg meer vrijheid biedt. Zij hoeven daarmee niet meer te reizen voor de dialyse. Deze service wordt mogelijk gemaakt door ondersteuning via Thuisziekenhuis Nederland. Ondanks de relatieve onbekendheid van deze nieuwe naam in het zorglandschap, had de Hoofd Verpleegkundige vanaf de start een goed gevoel over de samenwerking. “Bij Thuisziekenhuis Nederland konden we goede afspraken maken. De patiënt wordt niet overgedragen, maar blijft onder behandeling bij DiaPriva. De mogelijkheid om de zorg zelf te kunnen blijven declareren houdt deze service voor ons kostendekkend. Thuisziekenhuis Nederland zorgt voor de noodzakelijke materialen, de logistiek en eventuele verpleegkundige ondersteuning bij mensen thuis.”

Kwaliteitsborging

De bewaking van het dialyseren bij de patiënt thuis kan via software rechtstreeks door DiaPriva worden gevolgd. Thuisziekenhuis Nederland heeft ook toegang tot dit systeem. Op deze manier vindt op afstand controle plaats door een gespecialiseerd verpleegkundige en wordt de zorg altijd bewaakt. Yvonne de Koter: “Vanaf het moment dat ik met Thuisziekenhuis Nederland om de tafel ging zitten en hoorde dat er kwaliteitsborging is, en dat zaken goed geregeld zijn, gaf dat vertrouwen. Er is veel knowhow met betrekking tot thuisdialyse en we hebben geen spijt dat we met hen in zee zijn gegaan. In onze meest recente leveranciersbeoordeling scoorden zij op een schaal van 1 tot 5 een 4,8.”

Een uitstekende score, waarbij overigens niet wordt gezegd dat alles altijd vlekkeloos is verlopen. “Hoe je daarmee om gaat zegt nog het meest”, vindt de Hoofd Verpleegkundige. “Een open samenwerking is belangrijk, waarbij zaken die niet goed gaan worden verbeterd. De eerste patiënt die aangaf gebruik te willen maken van zelfzorg thuis betrof een zeer kritische patiënt zonder partner. We werden gelijk in het diepe gegooid! Hij heeft uitgebreid met ons meegedacht om waar mogelijk de dienstverlening verder te verbeteren. Daar hebben we heel veel van geleerd. De mensen van Thuisziekenhuis Nederland staan daar ook voor open. En dat is misschien wel waarom ik het zo fijn vind om met hen samen te werken.”

Op de hoogte brengen

Uitbreiding van het aantal thuisdialyses is volgens Yvonne de Koter afhankelijk van de zelfredzaamheid van patiënten in combinatie met de behoefte om dit thuis te doen. “Het belangrijkste voor ons centrum is de kwaliteit van leven”, geeft zij aan. “Iemands leven moet niet worden beheerst door de dialyse. Daarom is het belangrijk om de zorg op een manier in te richten waarbij de patiënten zich het beste voelen. Dan moeten zij wél op de hoogte zijn van de mogelijkheden, bijvoorbeeld dat zij thuis kunnen dialyseren als hen dat het beste past. Bij ons maakt het onderdeel uit van een compleet keuzepakket. Op deze manier maken we het alle patiënten, met al hun uiteenlopende wensen, zoveel mogelijk naar de zin.”

Wij maken gebruik van cookies.

Om de website van Thuisziekenhuis Nederland goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden, gebruiken we analytische en functionele cookies.